Nazorginstructie tatoeage
Tijdens het tatoeëren gaat de huid kapot, waardoor er een wond ontstaat. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het ongeveer zes weken tot deze wond genezen is.
Als de tatoeage is afgedekt met een steriel kompres of huishoudfolie, mag je dit na 3 tot 5 uur verwijderen. Wondspray of zelfklevende transparante folie moet blijven zitten tot dit er vanzelf afslijt of afvalt. Je mag met een tatoeage wel douchen.
Behandel de onbedekte tatoeagewond als volgt:
- Verwijder het niet-klevende verband, de kunststoffolie of het gaasje.
- Was de tatoeage voorzichtig, alleen met schone handen, koud of lauw water en een hypoallergene milde zeep.
- Spoel zeep grondig af. Dep de tatoeage droog met een schone handdoek of papieren handdoek, of laat de tatoeage aan de lucht drogen. Niet droog vegen of wrijven.
- Breng een dun laagje hypoallergene nazorgzalf of Bepathen Tattoozalf aan 48 uur nadat de tattoo is gezet, zodat de wond kan dichtgroeien.
- Dek de tatoeage opnieuw af met een nieuw(e) niet-klevend verband of kunststoffolie.
- Herhaal stap 1) t/m 5) twee- of driemaal per dag gedurende (2 of 3) dagen. Er ontstaat een zachte, soepele korst die de tatoeage afdekt.
- Blijf na drie dagen de tatoeage vettig houden met een hypoallergene nazorgzalf of Bepathen Tattoo zalf totdat de korst volledig is verdwenen. Dek de tatoeage niet opnieuw af.
- Wanneer de korst volledig is verdwenen, behoort er gedurende (2 tot 3) weken een aantal malen per dag een parfumvrije vochtinbrengende lotion aan te brengen om te voorkomen dat de tatoeage droog wordt.
Zorg dat je tijdens het genezingsproces:
- Vermijd het nemen van een bad, zwemmen en sauna gebruik totdat de tatoeage volledig is genezen. Douchen is aanvaardbaar, overeenkomstig het advies van de tatoeëerder.
- Vermijd gedurende ten minste 6 weken blootstelling aan de zon en kunstmatig zonnen (zonnebank) om zo het risico van abnormale pigmentatie te voorkomen. Als blootstelling aan de zon niet kan worden vermeden, kunnen er zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor worden gebruikt, maar dan alleen op een volledig genezen tatoeage. De bescherming die zij bieden is echter beperkt. Een nog niet volledig genezen tatoeage behoort niet te worden blootgesteld aan direct zonlicht en behoort, indien blootstelling niet kan worden vermeden, te worden afgedekt. Zonnebrandmiddelen behoren alleen te worden gebruikt op volledig genezen tatoeages.
- De kleding die tijdens de herstelperiode wordt gedragen en in contact komt met een pas gezette tatoeage, moet schoon zijn.
- Verwijder geen korstjes of losse huid tijdens de herstelperiode en vermijd krabben.
- Huiddesinfectiemiddelen (antiseptisch) kunnen het genezingsproces verstoren. Antibiotica kunnen ertoe leiden dat bacteriën resistent worden voor antibiotica en kunnen tot allergieën leiden. Gebruik deze niet zonder medisch advies..
Normale tekenen na de tattoo behandeling
- Vochtafscheiding (van heldere of roze vloeistof vermengd met tatoeage-inkt) is een normaal verschijnsel gedurende de eerste dagen. Bij overmatige afscheiding raakt het verband verzadigd en gaat het lekken. In deze situatie wordt geadviseerd het verband vaker te vervangen.
- Roodheid binnen het getatoeëerde gebied.
- Een lichte zwelling is de eerste uren tot dagen normaal, maar behoort elke dag minder te worden.
- Binnen de eerste 12 h na het tatoeëren kunnen zich koorts of koude rillingen voordoen; als dit aanhoudt of ernstig wordt, behoort het te worden gezien als een teken van infectie en is onmiddellijk medische hulp nodig.
Tekenen van infectie
- toenemende vochtafscheiding;
- afscheiding van geelachtige of groene plakkerige vloeistof;
- een onaangename geur;
- toenemende pijnlijke roodheid die zich rond de getatoeëerde plek verspreidt;
- toenemend kloppen en branden in en rond de getatoeëerde plek;
- immobiliteit of problemen bij het bewegen van een ledemaat, vinger, teen of ander lichaamsdeel;
- rode lijnen die zich over de huid verspreiden; bijvoorbeeld rode lijnen die vanaf een recente tatoeage op de pols of hand lopen en doorlopen over de onderarm en naar de bovenarm. Dit kan verband houden met bloedvergiftiging. Indien dit wordt geconstateerd, behoort er onmiddellijke medische hulp te worden ingeroepen;
- hoge koorts of aanhoudende koorts en griepachtige verschijnselen zijn tekenen van ernstige infectie. Indien dit wordt geconstateerd, behoort er onmiddellijke medische hulp te worden ingeroepen.
Hoe te handelen bij een infectie?
Raadpleeg uw arts of een lokale gezondheidsprofessional. Jeroen behoort ook op de hoogte te worden gesteld.
Mensen in een hoog-risicocategorie:
Mensen met bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes, immunosuppressie, enz.) lopen een groter risico op wondinfectie. Zij behoren onmiddellijke medische hulp in te roepen als er zich tekenen van infectie voordoen.
Wat te doen als er in de eerste dagen na de behandeling een allergische reactie optreedt?
Adviseer de cliënt in het geval van een allergische reactie in de eerste dagen het gebruik van alle producten te staken en een arts te raadplegen. Een allergische reactie is moeilijk te behandelen en vergt deskundig advies.
Indien de cliënt een zorg of een probleem aan Jeroen meldt, wordt Jeroen aanbevolen de getroffen maatregelen en het gegeven advies vast te leggen.