Ultieme Gids voor Tattoo Nazorg: Tips, Feiten en Fabels

Geschreven op 25-9-2024

 

Een tatoeage is een prachtige vorm van lichaamskunst, maar vereist de juiste nazorg om optimaal te genezen en er op z’n best uit te zien. Tijdens het tatoeëren raakt de huid beschadigd, waardoor er een wond ontstaat. Met de juiste nazorg duurt het ongeveer zes weken voordat deze wond volledig genezen is.

 

De eerste 24 uur

In de eerste 24 uur moet je vooral letten op het niet aanraken van de tattoo met ongewassen handen, het vermijden van direct zonlicht en het niet onderdompelen van de tattoo in water (geen baden, zwembaden of lange douches). Gebruik alleen (lauw) water en milde zeep om de tattoo voorzichtig te wassen. Nadat je de tattoo hebt gewassen dep je de tattoo zachtjes droog met een schone, droge handdoek of keukenpapier. Smeer vervolgens de wond nog niet in met een zalfje!! Je moet de tattoo behandelen als een verse wond. Geef het daarom ook de tijd om de wond te laten dichten. Wondspray of zelfklevende transparante folie moet blijven zitten tot dit er vanzelf afslijt of afvalt. Je mag met een tatoeage wel douchen. 

 

Het resterende genezingsproces

Herhaal het reinigingsproces 2 tot 3 keer per dag en breng zalf aan om de tattoo gehydrateerd te houden, zonder deze te verzadigen. Pas na 48 uur wordt aangeraden om een zalf (zoals Bepanthen tattoo zalf) dun aan te brengen, 2 tot 3 keer per dag. Vermijd baden, zwemmen en saunabezoek totdat de tatoeage volledig is genezen. Douchen is toegestaan, mits dit gebeurt volgens het advies van de tatoeëerder.

 

Vermijd gedurende minstens 6 weken blootstelling aan de zon en zonnebanken om abnormale pigmentatie te voorkomen. Als blootstelling aan de zon onvermijdelijk is, gebruik dan zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, maar alleen op een volledig genezen tattoo, aangezien de bescherming beperkt is. Een niet volledig genezen tattoo mag niet aan direct zonlicht worden blootgesteld; dek deze af indien blootstelling niet te vermijden is. Zonnebrandcrème mag alleen worden gebruikt op volledig genezen tatoeages.

 

Draag tijdens het genezingsproces schone kleding die in contact komt met de tatoeage. Laat korstjes of losse huid niet losweken en vermijd krabben. Gebruik geen huiddesinfectiemiddelen (zoals antiseptica), omdat deze het genezingsproces kunnen verstoren. Antibiotica kunnen leiden tot resistentie en allergieën en mogen alleen worden gebruikt op medisch advies.

Do's

 

  • Verwijder het verband of de folie: Gebruik alleen schone handen om het niet-klevende verband, de folie of het gaasje voorzichtig te verwijderen.
  • Was je tatoeage: Gebruik koud of lauw water en een hypoallergene, milde zeep om de tatoeage voorzichtig schoon te maken. Vermijd sterke zepen en wrijf niet over de wond.
  • Droog de tatoeage: Dep de tatoeage droog met een schone handdoek of papieren doekje. Laat de tatoeage ook aan de lucht drogen. Vermijd wrijven of vegen.
  • Nazorgzalf aanbrengen: Breng na 48 uur een dunne laag hypoallergene nazorgzalf, zoals Bepanthen Tattoo zalf, aan om de huid te hydrateren en het genezingsproces te bevorderen.
  • Herhaal de verzorging: Herhaal de bovenstaande stappen twee- tot driemaal per dag voor de eerste 2 à 3 dagen. Dit helpt bij het vormen van een zachte, soepele korst.
  • Voorkom uitdroging: Zodra de korst is verdwenen, blijf je de tatoeage insmeren met een parfumvrije vochtinbrengende lotion om uitdroging te voorkomen.

 

 

 

Don'ts

 

  • Wateractiviteiten: Voorkom onderdompeling in water totdat de tatoeage volledig is genezen. Douchen mag, maar volg hierbij het advies van je tatoeëerder.
  • Krassen of Schuren: Raak je tattoo niet aan en krab niet, ook al jeukt het tijdens het genezingsproces. Krabben of schuren kan er voor zorgen dat de tattoo niet optimaal geneest.
  • In de zon en naar de zonnebank gaan: Blootstelling aan de zon kan leiden tot verkleuring van de tatoeage. Vermijd direct zonlicht en kunstmatig zonnen gedurende ten minste 6 weken. Gebruik na genezing zonnebrandcrème met een hoge factor. 
  • Contact met (huis)dieren: Vermijd direct contact met (huis)dieren. Dieren kunnen bacteriën met zich mee dragen, waardoor de tattoo kan gaan ontsteken.
  • Contact met stofdeeltjes etc: Contact met stofdeeltjes, houtsnippers vuil etc. kunnen er voor zorgen dat je een infectie op kan lopen. Zorg daarom dat je je tattoo bedekt mocht je een baan hebben waar de stofdelen of vuil in voorkomt.

 

 

Normale symptomen na een tatoeage

 

  • Vochtafscheiding: Een heldere of roze vloeistof vermengd met tatoeage-inkt is normaal in de eerste dagen. Vervang het verband of folie indien nodig.
  • Roodheid en zwelling: Dit is gebruikelijk, maar de roodheid en zwelling zouden binnen een paar dagen moeten verminderen.
  • Lichte koorts: Binnen de eerste 12 uur na het tatoeëren kan lichte koorts of koude rillingen voorkomen. Houd dit in de gaten en raadpleeg bij aanhoudende klachten een arts.

 

Tekenen van een infectie

Hoewel infecties zeldzaam zijn, is het belangrijk om alert te blijven op de volgende symptomen:

  • Toename van vochtafscheiding, vooral geelachtige of groene vloeistof.
  • Onaangename geur of toenemende roodheid rond de tatoeage.
  • Pijn, kloppen of branden in de tatoeage.
  • Koorts of griepachtige verschijnselen.

 

Als je een van deze tekenen opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Vooral als er rode lijnen op de huid zichtbaar zijn, wat kan wijzen op een bloedvergiftiging.

 

 

Wat te doen bij een infectie?

Bij het vermoeden van een infectie is het van belang om direct medische hulp in te schakelen. Het is ook belangrijk om je tatoeëerder op de hoogte te stellen van de situatie.

Risicogroepen en allergische reacties

Mensen met aandoeningen zoals diabetes of immunosuppressie lopen een verhoogd risico op infecties. Ook allergische reacties kunnen voorkomen, meestal binnen de eerste dagen. Stop bij allergische reacties met het gebruik van alle producten en raadpleeg een arts.

 

Een goede nazorg van je tatoeage is essentieel voor een gezonde genezing en een mooi eindresultaat. Volg de bovengenoemde stappen zorgvuldig en vermijd de genoemde risicofactoren om complicaties te voorkomen. Bij twijfel of zorgen, raadpleeg altijd je tatoeëerder of een arts.

Door de juiste zorg te geven aan je tatoeage, geniet je jarenlang van een stralend en goed genezen kunstwerk op je huid.

Lees ook: Nazorginstructie